Få din stillingsannonse sett: Tips for å nå passive jobbsøkere

  

Visste du at undersøkelser viser at kun 6% sier at de søker aktivt etter jobb, mens 21% sier at de følger med på markedet? Det betyr at flertallet hverken tenker på eller søker nye muligheter, men fortsatt kan være åpen hvis muligheten er god nok. Disse kalles gjerne passive jobbsøkere. Siden de hverken tenker på eller søker nye muligheter, er det ikke alltid helt rett frem når man skal prøve å nå ut til dem. Derfor er det avgjørende å bli litt bedre kjent med dem, finne ut hvor de er lettest å nå på nettet og hvilke budskap de blir trigget av. Her spiller digital markedsføring en sentral rolle.  

  

Spørsmålet blir da;  Hvordan kan man på best mulig måte sikre at stillingen din blir sett av både relevante aktive og passive jobbsøkere?  

  

Hvor skal jeg annonsere? Og mot hvilken målgruppe?

Hvor du ønsker å annonsere stillingen avhenger av i hvilken målgruppe din tenkte drømmekandidat befinner seg i. Her bør man tenke på demografi, kompetanse og geografi. Er det en stilling som krever mye erfaring? Er utdannelse viktig? I så fall hvilken type utdannelse? Hvis målgruppen krever en veldig spesifikk kompetanse, vil det kanskje være lurt å lete utenfor de nære omgivelsene. Spør deg selv hvor denne kompetansen finns på kartet.  

bilde av dame som gjemmer seg bak kontorpult

  

Det man minimum bør passe på når man søker en ny medarbeider er å publisere stillingsutlysningen på alle de store stillingsportalene som; Finn.no, nav.no og jobreg.no. Det er her de aller fleste aktive søkerne følger med når de er ute etter nye muligheter. Dette vil gi deg muligheten til å bli sett, men siden det er de største plattformene er også sjansen stor for å bli borte i mengden av stillingsannonser.
  

Hvordan du ordlegger deg kan hjelpe til når du skal skjære igjennom støyet.

  

Budskap - på kandidatens premisser

For noen år siden kunne en stillingsutlysning inneholde en liste med krav, og du ville bli løpt ned av ivrige søkere. Det holder ikke nå lengre. I ulike jobbundersøkelsen kan man nå se at en trygg jobb, godt arbeidsmiljø og en god leder rangerer høyt på listen over hva folk er ute etter når de vurderer et jobb-bytte. Med et fokus som har skiftet fra materielle goder til trygghet og trivsel, har det blitt viktigere å kommunisere hva du som arbeidsgiver kan tilby. I utformingen av budskapet som skal tres som en rød tråd gjennom tekst, bilde og en potensiell video, er dette det viktigste du må tenke på; Hva får jobbsøkeren ut av det? Husk at i dette stadiet er det du som befinner deg i rollen som selger, ikke kandidaten.

  

Fange oppmerksomhet

I en verden hvor vi er omringet av innhold hvor enn vi vender oss, har det blitt avgjørende å pakke budskapet inn i en visuelt tiltalende pakke som vekker oppmerksomhet for å skjære igjennom støyet. Her har video en unik evne til å både fange og holde på oppmerksomheten.

Det sies at «et bilde sier mer enn tusen ord», og med video får vi hele 25 bilder per sekund.

Video gir deg også muligheten til å vise frem arbeidsmiljø, kollegaer og kontor. Alle viktige aspekter som kandidater tenker på når de vurderer nye muligheter.  I en kombinasjon av tekst, lyd og bilde blir budskapet både lettere å forstå og mer tilgjengelig. Dette gjør sannsynligheten for at det blir delt videre på sosiale medier større og det øker antall øyne som ser. Forhåpentligvis er din nye medarbeider blant dem. Her er det viktig å huske på at innen de første 5 sekundene bør et triggende spørsmål som omhandler stillingen og selve stillingstittel nevnes.

  

bilde av mobil og ikoner som illustrerer digital markedsføring

  

Kanalvalg

Nå som du har funnet målgruppen din og utformet materiell, er det på tide å lansere kampanjen din ut i den digitale verden. Spørsmålet er hvor? Det finnes mange ulike kanaler som tiltrekker seg ulike mennesker. Blant dem er Facebook, Instagram, LinkedIn og Snapchat de største. Her kan det være nyttig å benytte seg av bransjestatistikk for å finne hvilken kanal som passer din målgruppe best. For eksempel kan man se i fersk statistikk fra Ipsos at Facebook fortsatt har flest daglige brukere. Snapchat har hatt flest yngre brukere i lang tid, men det viser seg nå at de eldre begynner å komme på banen. Kanalene har forskjellige formål, som for eksempel LinkedIn, som hovedsakelig brukes i forretningsøyemed og har mer spesifikke muligheter for målretting.

Det er viktig å ikke glemme nettavisene. Her treffer man en målgruppe som allerede er på søken etter informasjon. Derfor vil det å presentere budskapet i en slik sammenheng ikke virke like avbrytende. I nettavisuniverset finnes det mange små nisjer av alle slag, som nettaviser for teknologiinteresserte, folk interesserte i maling, bærekraft, landbruk osv. Her kan det være lurt å undersøke litt for å finne din målgruppes nisje.

  

  

Kort oppsummert

Å tiltrekke både aktive og passive jobbsøkere krever en strategisk tilnærming som kombinerer målrettet annonsering, engasjerende innhold og riktig kanalvalg. Ved å forstå målgruppen din og tilpasse budskapet ditt, kan du øke sjansene for å finne den perfekte kandidaten. Husk at digital markedsføring gir deg verktøyene til å nå ut til de rette menneskene, men det er din innsats og kreativitet som vil gjøre forskjellen. Lykke til med rekrutteringen!

  

  

bilde av annonsepakkeprodukt - personalhuset