Effektiv onboarding: Nøkkelen til å beholde dine nyansatte


  

Hvordan få nyansatte til å føle seg sett og velkommen?

Etter en omfattende rekrutteringsprosess har du og din nye medarbeider endelig funnet hverandre. Alt stemmer - dere deler visjoner om fremtiden, har definert klare arbeidsoppgaver og dere har til og med funnet økonomiske betingelser som passer dere begge. Nå gjenstår kanskje den viktigste oppgaven: å sørge for at den nyansatte føler seg velkommen og raskt finner sin plass i teamet.

Hvordan kan du som arbeidsgiver legge til rette for dette slik at du sikrer et langvarig samarbeid og unngår å gjenta prosessen i nærmeste fremtid?
  

Bilde av kolleger som prater

  

Skap en varm velkomst

Onboardingen starter allerede når arbeidskontrakten er signert. Sørg for å holde den nye medarbeideren din varm i tiden mellom signering og første arbeidsdag. Gjerne send en melding eller ta en telefon for å informere om hva de kan forvente av første dag. Ved oppstart er det viktig at alle arbeidsverktøy og lignende er klart slik at den nyansatte føler seg tatt på alvor, velkommen og får startet så fort som mulig i jobben sin. De første dagene kan være avgjørende for resten av arbeidsforholdet. Omvisning og en PC kommer godt med, men det slår ikkeet varmt smil og en god plass ved lunsjbordet i startfasen. Her er noen tiltak som kan hjelpe:

  

Presenter kolleger og bedriftskultur

Organiser en dag hvor den nyansatte får møte teamet, og får bli kjent med arbeidsmiljøet. Oppfordre kolleger til å være åpne og inkluderende, både faglig og sosialt. Dette vil være en god mulighet til å snakke om bedriftens verdier og kultur. Hva er viktig for dere som organisasjon? Hvordan samarbeider dere?


Utnevn fadder

Utnevn en tilgjengelig og inkluderende fadder som kan være en uformell mentor og en ekstra støtte de første ukene. Fadderen kan fungere som faglig støtte(arbeidsmetoder og prosesser), sosialt lim (invitere til lunsj og kaffepauser) og være en trygg person å stille spørsmål til, uten at den nyansatte skal føle seg til bry.

  

Arbeidsoppgaver og rutiner

For at den nyansatte skal lykkes, er det viktig å gi tydelig retning og nødvendige verktøy. Å sette seg inn i nye arbeidsoppgaver, bli kjent med en ny kultur og samtidig knytte relasjoner kan være mye på en gang. Vis derfor forståelse for at de samme spørsmålene kan dukke opp flere ganger, og at det er helt ok å være usikker i starten. Skap trygghet ved å være tilgjengelig og støttende i denne perioden.


Start gradvis

Begynn med enkle og oversiktlige arbeidsoppgaver som gir en følelse av mestring. Sett opp mål og sjekklister for verktøyer og systemer som skal gjennomgåes første uken og måneden, slik at de vet hva som forventes. Suppler med E-læringskurs og digitale ressurser som kan brukes i eget tempo og som kan være tilgjengelig hvis de får behov for repitisjon.


Fremme sosial integrasjon

Den nyansatte har møtt teamet og fått alt de trenger for å prestere i jobben sin. Nå gjenstår det bare å ha et ekstra øye til hvordan det går, for å passe på at de blir ordentlig inkludert og integrert.

For å fortsette det gode arbeidet kan du arrangere små, uformelle samlinger, som lunsjer, teammøter eller felles kaffepauser. Oppfordre gjerne til samarbeid på tvers av avdelinger slik at de kan bygge nettverk og få en mer helhetlig forståelse for organisasjonen. 

  

  

Kort oppsummert: 

En vellykket onboarding-prosess er avgjørende for å sikre et langvarig og godt samarbeid. Ved å kombinere faglig opplæring, sosiale aktiviteter og tydelig kommunikasjon, kan du legge grunnlaget for at den nyansatte trives, presterer og får lyst til å bli værende lenge. Som leder øker du sjansen for dette ved å være tilgjengelig og legge til rette for et godt sosialt samspill. Lykke til med å ønske din nye medarbeider velkommen!


  

 

23. januar 2025